Facebook Pixel
Headset szótár és bluetoth headset szótár

Headset szótár és bluetoth headset szótár


Tippek | Tibi bácsi | 2019-01-28 09:20:10


A2DP

Az „Advanced Audio Distribution Profile” (Kiváló minőségű hang lejátszása) kifejezés rövidítése. Az A2DP sztereóhangzás továbbítására szolgáló Bluetooth-profil. Az AV-profilként is emlegetett profillal sztereó audiofolyamot (például zenét) továbbíthat MP3-lejátszóról fejhallgatóra vagy autórádióra. Egyes termékek támogatják az A2DP-profilt.

AKTÍV ZAJSZŰRÉS

Az aktív zajkioltás és aktív zajcsökkentés néven is ismert megoldás a nem kívánt zajok kioltására tervezett második hang („zajcsökkentő” hang) alkalmazásával csökkenti a külső zajokat.

ADAPTER

Két vagy több berendezés csatlakoztatására szolgáló eszköz.

ANALÓG

Az „analóg” kifejezés olyan, számítógépekhez tervezett fejhallgatókra utal, amelyeket két kerek 3,5 mm-es csatlakozóval közvetlenül a számítógép hangkártyájához csatlakoztathat.

AUDIOÉRZÉKELÉS

A vezeték nélküli eszközök által támogatott speciális funkció, amely észleli az audiojeleket az USB-porton, és automatikusan, a számítógép hívásvezérlő gombjának megnyomása nélkül rádiókapcsolatot létesít az alapegység és a vezeték nélküli fejhallgató között.

AUDIOIQ®

Az AudioIQ a környezettől függetlenül hatékony és kellemes vezeték nélküli beszélgetéseket tesz lehetővé. A bejövő hívások esetén az AudioIQ automatikusan a háttérzajok szintjéhez igazítja a hangot, és intelligens módon javítja a vétel minőségét, tisztaságát és hangerejét. A kimenő hívásoknál az AudioIQ akár 7–8 decibellel (vagy körülbelül 50%-kal) csökkenti a háttérzajt a hallgató számára. Emellett a kivételesen tiszta hangzás és érthetőség érdekében az egyéb készülékek által keltett interferenciát (például a torzított hangot) is minimálisra csökkenti.

AUTOMATIKUS VÁLASZ

Egy kapcsoló, amellyel a fejhallgató felvételével automatikusan fogadhatja a hívásokat.

AVRCP (AUDIO/VIDEÓ TÁVVEZÉRLÉSI PROFIL)

Egyes fejhallgatók által használt Bluetooth-profil. Az AVRCP-profil lehetővé teszi a zenelejátszás elindítását, szüneteltetését és leállítását, valamint a zeneszámok közötti előre és hátrafelé történő léptetést.

ÁTHALLÁS

Az a jelenség, amikor egy másik áramkör jelei (szivárgás vagy csatolás révén) nem kívánt jeleket eredményeznek a kommunikációs (pl. telefonos, rádiós vagy számítógépes) csatornán.

ÁTVITEL

Az átviteli hangerő a saját hangjának és a fejhallgató mikrofonjának hangerejét jelenti. Az átviteli hangerő növelésekor a hívó fél hangosabban fogja hallani az Ön hangját. A hangerő módosítása nem befolyásolja azt, hogy Ön hogyan hallja a hívó fél hangját.

BESZÉLGETÉSI IDŐ

Ez az érték azt mutatja, hogy hány órát beszélgethet a fejhallgató használatával, mielőtt ismét fel kellene töltenie azt.

BLUETOOTH®

Vezeték nélküli kommunikációs rendszer, amely fizikai kábelek helyett szabványos, rövid távú rádiótechnológiát használ a különböző típusú kommunikációs és számítógépes eszközök csatlakoztatásához.

BT

A Bluetooth szó rövidítése.

DECT

A „Digital Enhanced Cordless Telecommunications” (Digitálisan továbbfejlesztett vezeték nélküli telekommunikáció) kifejezés rövidítése. A hangadatok továbbításához használt rádiós technológia (pl. vezeték nélküli telefonok, vezeték nélküli irodák, otthoni vezeték nélküli telefonvonalak). A DECT technológiát kifejezetten sok felhasználóval rendelkező kisebb területekhez, például városi és nagyvállalati komplexumokhoz tervezték.

DINAMIKUS ZAJCSÖKKENTÉS

Számos termékben megtalálható technológia, amely a környezeti zajok érzékelése és a megfelelő zajcsökkentő algoritmusok használata révén automatikusan kioltja a környezeti zajokat.

DSP

A „digital signal processing” (digitális jelfeldolgozás) kifejezés rövidítése. Az információs jel matematikai manipulálása a háttérzaj aktív csökkentése és a jobb hangminőség érdekében. Ez magában foglalhat hangszínszabályozást (a basszus és magas hangok beállítását), akusztikus visszhangcsökkentést, zajcsökkentést és hangerő-normalizálást.

EGYFÜLES

A hang csak az egyik fülben hallható. Az egyfüles fejhallgatók csak az egyik fület, míg a kétfüles fejhallgatók mindkét fület takarják.

ERŐSÍTŐK

Az erősítők nagyobb hangerő biztosítására szolgálnak. A technológia segítségével a fejhallgatókat vezetékes telefonokkal és telefonrendszerekkel használhatja.

FELVEVŐGOMB

A fejhallgató hívások fogadására vagy befejezésére szolgáló gombja.

FIREFLY® ON-LINE JELZŐFÉNY

A Firefly egy egyedülálló, használat közben világító jelzőfény, amelynek köszönhetően mindenki tudni fogja, hogy éppen telefonál. Többé nem fogják megzavarni beszélgetés közben! A jelzőfény a CT12 vezeték nélküli fejhallgatós telefon része.

FÜLDUGASZ

Kis méretű, diszkrét, a fülbe illeszkedő fejhallgató, amelynél a mikrofon a vezetéken helyezkedik el. Másik megnevezése a fülbe helyezhető kialakítású fülhallgató, gumiharangos, a hétköznapi szlengben esetleg agybadugós néven is találkozhatunk ezzel.

FÜLHUROK

Minimális merevségű eszköz a fülre rögzíthető fejhallgatók rögzítéséhez.

FÜLPÁRNA

A fejhallgatóra erősíthető, szivacsból vagy műanyagból készült párna, amely szorosan illeszkedik a fül belsejéhez.

GÉMES MIKROFON

A gémes mikrofon egy rúdra vagy karra rögzített, irányított mikrofon.

GÖMBKARAKTERISZTIKÁJÚ MIKROFON

Olyan mikrofon, amely minden irányból veszi a hangot.

HANGRIASZTÁS

Egy értesítő üzenet, amely a telefon vagy a fejhallgató állapotának változásáról tájékoztatja a felhasználót (ki-/bekapcsolás, párosítási állapot, bejövő hívás stb.).

HANGÜZENET

Egy értesítő üzenet, amely valamilyen művelet elvégzésére szólítja fel a felhasználót (pl. bejövő hívás elfogadására vagy elutasítására).

HANGCSŐ

Az „Attitube” vagy „mikrofoncső” néven is ismert hangcsövek áttetsző műanyag csövek, amelyek mikrofonként szolgálnak egyes fejhallgatókban. A hangcsövek eltávolíthatók és cserélhetők.

HÁLÓZATI ADAPTER

Ez az (általában fali konnektorhoz csatlakoztatható) egység a rendszer áramellátásának biztosítására és az állandó akkumulátorok töltésére szolgál.

HÍVÁS ELUTASÍTÁSA

A hívás bontására vagy az eszköztől függően a hangposta aktiválására szolgáló funkció.

HFP

A „hands-free profile” (telefonálás/telefon kezelése kéz nélkül) kifejezés rövidítése. A HSP Bluetooth-profil továbbfejlesztett verziója. Lehetővé teszi a hangtárcsázás aktiválását, az újratárcsázást, a hívástovábbítást, valamint a hívás fogadását és befejezését.

HSP

A „headset profile” (headset profil) kifejezés rövidítése. Hang és mono zene átviteléhez és internetes csevegőprogramokhoz használható Bluetooth®-profil. A leggyakrabban használt profil, amely támogatást nyújt a mobiltelefonokhoz használt legnépszerűbb Bluetooth®-fejhallgatókhoz.

KÉSZENLÉTI ÜZEMMÓD

A számítógép alacsony energiaigényű üzemmódja. Az „alvó üzemmódnak” is nevezett módban a készülék képernyője és merevlemeze kikapcsol, azonban a tartalom megőrzése érdekében a memóriachipek (RAM) folyamatosan frissülnek. Emellett a CPU is a legalacsonyabb energiafogyasztású módba kapcsol.

KÉTIRÁNYÚ TELEFON KIHANGOSÍTHATÓ

Ez a kifejezés azokra a kihangosítható telefonokra vonatkozik, amelyeknél minimális mértékben csökken az erősítés a mikrofonon, amikor a vonal túlsó végén lévő személy beszél. Ez jobb kétirányú kommunikációt tesz lehetővé.

KÉZIBESZÉLŐ (PORT)

A telefon azon része, amelyet beszélgetés közben a kezében tart. Általában spirálkábellel csatlakozik a telefonhoz. A kézibeszélőt a telefon kézibeszélő-portjához kell csatlakoztatni (általában egy négyszögletes, moduláris csatlakozó).

MODULÁRIS

A moduláris szó jelentése négyzetes, és a kifejezés általában a moduláris RJ9 csatlakozóra utal. A legtöbb erősítő moduláris portokat használ.

MULTIPOINT TECHNOLÓGIA

A Multipoint technológia más néven „multishifting” technológiaként is ismert. Bár valamennyi Bluetooth-fejhallgatónkat akár négy különböző eszközzel párosíthatja, a Multipoint technológia lehetővé teszi, hogy egyes Bluetooth-fejhallgatók esetén átváltsa az aktív kapcsolatot két párosított eszköz között. A Multipoint technológiát nem támogató fejhallgatók esetén egyszerre csak egy eszközzel létesíthet aktív kapcsolatot.

OPENMIC™

A technológia a fejhallgató egy vagy több mikrofonjának aktiválásával a környezeti hangokat a felhasználó füléhez vezeti. A technológiát „környezeti hangok” módnak is nevezik.

PÁROSÍTÁS

Párosítás alatt azt a folyamatot értjük, amikor vezeték nélküli kapcsolatot hoz létre egy fejhallgató és egy telefon között. A kifejezést gyakran a Bluetooth-fejhallgató és a telefon közötti kapcsolat kezdeti beállítására használják.

PÁROSÍTÁSI JELSZÓ

Jelszó alatt a Bluetooth-fejhallgató és egy Bluetooth-eszköz csatlakoztatásához szükséges jelszót értjük. A legtöbb termék esetén a jelszó 0000. A jelszó kifejezés helyett néha a kód szó is használatos.

PÁROSÍTÁS ÜZEMMÓD

Az az állapot, amikor egy eszköz felfedezhető vagy kapcsolódásra vár. A Bluetooth-kapcsolat létrehozása során előforduló állapot. A termékeken ezt az állapotot gyorsan villogó fény vagy az alapállpottól eltérő fény jelzi.

RÁDIÓKAPCSOLAT

Egy kétirányú rádiós kommunikációs rendszer. Az aktív rádiókapcsolat azt jelenti, hogy a fejhallgató aktív kapcsolatban van egy mobil- vagy VoIP-telefonnal. Az inaktív kapcsolat azt jelenti, hogy a fejhallgató nincs használatban.

RJ9

Az RJ9 a vezetékes telefonok többségén használt szabványos moduláris csatlakozó. Az RJ9 négy pozícióval és négy érintkezővel rendelkezik (4P4C). Sok erősítő ezt a csatlakozóméretet használja.

SMART SENSOR TECHNOLÓGIA

Az érzékelők érzékelik, hogy éppen viseli-e a fejhallgatót. Az érzékelők a fejhallgató vázában és a hangszóró burkolatában találhatók.

SOFTPHONE

Egy szoftver, amelynek segítségével dedikált hardver (példái szabványos asztali telefon) helyett általános célú számítógéppel végezhet internetes hívásokat.

SOUNDGUARD®

Az adapterekben használt automatikus erősítésszabályozó rendszer, amely természetes hangtónust biztosít, és eltávolítja a túl hangos tónusokat, valamint zajokat és zörejeket.

SZÉLVÉDŐ

A fejhallgatók mikrofonjához használható védőelem, amely a szél zajának csökkentésével segít a mikrofon teljesítményének javításában.

SZTEREÓ HANGZÁS

Sztereó hangzás esetén a rendszer különböző jeleket küld a fejhallgató bal és jobb oldali részébe, ellentétben a mono hangzással, amely egyetlen jelet küld mindkét oldalra. A sztereó fejhallgatók a sztereó hangzást támogató fejhallgatók.

USB

Az USB az „Universal Serial Bus” (Univerzális soros busz) kifejezés rövidítése, és egy, a számítógépeken gyakran használt portot jelöl. Egyes mobiltelefonok szintén USB- vagy mini-USB-csatlakozást használnak az adatok átviteléhez.

USB-ADAPTER

Az UC-funkciót támogató USB-eszköz.

VÉTEL

A vétel hangereje az Ön által érzékelt hang hangereje. A vétel hangerejének növelésekor hangosabban fogja hallani a hívó felet. A vétel hangerejének módosítása nem befolyásolja azt, hogy a hívó fél hogyan hallja Önt.

VEZETÉK NÉLKÜLI ERŐSÍTŐ

Ezeket az egységeket a hang erősítése érdekében a telefon kézibeszélő-portjához csatlakoztathatja, és a távirányító segítségével az asztaltól távol is használhatja. Rövidítése a CA (Cordless Amplifier).

VEZETÉK NÉLKÜLI RENDSZER

Vezeték nélküli erősítőt és fejhallgatót is tartalmazó készlet. Rövidítése a CS (Cordless System).

VOIP

A „Voice over Internet Protocol” (Internetprotokoll feletti hangátvitel) kifejezés rövidítése. A technológia hangjelek és telefonhívások interneten keresztül történő átvitelére szolgál.

ZAJSZŰRÉS

Olyan mikrofonkialakítás, amely nagy mértékben csökkenti az átvitt háttérzajokat, és javítja a fejhallgató hangminőségét. A zajszűrős fejhallgatók kifejezetten hatékonyan használhatók olyan irodákban, ahol az alkalmazottak egymáshoz közel dolgoznak. A mobil felhasználás terén a zajcsökkentő technológiát használó mikrofonok hatékonyan csökkentik a háttérzajt az autókban, repülőtereken és zajos utcákon. Termékeink közül az „N” betűre végződő modellszámú fejhallgatók használnak zajcsökkentő technológiát.

Y-KÁBEL

Egy kábel, amellyel két fejhallgatót csatlakoztathat egy telefonkészülékhez annak érdekében, hogy két személy hallgathassa ugyanazt a hívást (oktatási célokból).


 Cimkék


 Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!



Hirdetés


Újdonságok

 Keresés




 Követés

Kövess minket a Facebookon is

 Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre

Gyártó megadása:


 Kiemelt ajánlatok

 Hirdetés

 Ajánlott videók









The Mobil Ász Shop web store uses cookies for proper operation and user experience. By browsing the site, you consent to the use of cookies. Disabling cookies may result in improper operation of the site, for which we cannot be held responsible.
Learn more, customize it.

I understand