Ismerjük meg a headset mint telefonos kiegészítő történetét - Hírek, információk a Mobil Ász Shop világából - www.mobilasz.hu

Ismerjük meg a headset mint telefonos kiegészítő történetét


Az első modern headseteket tizennyolc éve vehettük a kezünkbe, de ha igazán régi fejhallgatók után kutatunk, érdemes egészen 1881-ig visszamennünk. A fejhallgató ősének az égvilágon semmi köze nem volt a zenéhez. Ezt az eszközt kizárólag a telefonszolgáltatók alkalmazottai, a távbeszélő, illetve távközlő eszközök kezelői használták. Elképzelni is nehéz, milyen lehetett viselni ezt a közel öt kilós eszközt, egy biztos, manapság nem szívesen futkároznánk ilyennel a fejünkön.

1881 az első használt headset kb. 5kg tömegű volt1881 az első headsetek akár 5kg ömegűek is lehettek

 

A headset-evolúció következő mérföldköve a leginkább sztetoszkóphoz hasonlító fogantyús fülhallgató, melyet az electrophone rendszerhez fejlesztettek, majd dobtak piacra 1895-ben.A drága electrophone előfizetésnek köszönhetően az emberek otthonuk kényelméből élvezhették a helyi operaház előadásait. Mai szemmel ez fejhallgató kissé bizarrnak tűnhet, akkoriban azonban ez volt az egyik legnagyobb újítás a szórakoztató eszközök piacán.

Sztetoszkóphoz hasonlító headset 1895-ből electrophone rendszerhez

Sztetoszkóphoz hasonlító headset 1895-ből electrophone rendszerhez

 

1910-ben járunk, amikor Nathaniel Baldwin feltalálta az első modern fülhallgatót. Az első néhány darabot otthonában, egyes információk szerint saját konyhában barkácsolta össze, hogy aztán eladja az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének. Mindezt anélkül, hogy a találmányát szabadalmaztatta volna. Sebaj, néhány év múlva mások megtették ezt helyette.

1910 Nathaniel Baldwin találmányaként megjelent ez első valódi fejhallgató

1910 Nathaniel Baldwin találmányaként megjelent ez első valódi fejhallgató

Ezek után közel száz évbe telt, hogy a kényelmetlen, túlméretezett, vagy éppen apró és nehezen használható fülhallgatóktól, a vezeték nélküli típusokhoz eljuthassunk, de azt kell mondanunk, megérte.

A blootooth fejhallgatók egyre népszerűbbek, hiszen kell egy eszköz, amivel vezeték nélkül telefonálhatunk, zenét hallgathatunk úgy, hogy közben a kezünk szabadon marad.

Na de mi is az Bluetooth? Az elnevezés Harald Blåtand dán király nevéhez kötődik. Harald király szerette az áfonyát, ha tehette, fogyasztotta, s mivel gyakran tehette, fogsora legtöbbször kék volt. Kék fog, vagyis bluetooth. A Bluetooth logója a H és B betűknek megfelelő skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant jelzi.

Használatával számítógépekmobiltelefonok  és más készülékek, például fejhallgatók között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot.

Bluetooth

Bluetooth

Választáskor fontos szempont az ár, de ne feledkezzünk meg a hangminőségről sem. Ezeken kívül lényeges lehet még a súly, a hordozhatóság, a füles típusa.

Első körben érdemes kitalálni, hogy mono vagy sztereo headsetet szeretnénk.

Ha mono headsetben gondolkodunk, a három legfontosabb paraméter az üzemidő, a kényelem és a hangminőség. Természetesen ezeken felül lehetnek speciális elvárásaink is, mint a multipoint, hangvezérlés, vagy a zajszűrés, de ez már a következő lépés.

Fontos, hogy mielőtt fül-, vagy fejhallgató vásárlására adnánk a fejünket, gondoljuk át, pontosan mire is szeretnénk használni.

Munkához és autóvezetéshez

A munkához és vezetéshez kiváló lehet a mono bluetooth headset. Ebben a kínálatban megtalálhatóak az egyszerűbb modellektől a legextrémebb zajszűrő technológiát felvonultató csúcsmodellek is, amelyek lehetővé teszik, hogy kényelmesen és biztonságosan telefonáljunk munka és vezetés közben.

 

https://www.mobilasz.hu/bluetooth-headset-mono/lista

 

Sportoláshoz és kikapcsolódáshoz

 

A hifi sztereo élmény fontos sport közben is, Bluetooth fejhallgató segítségével kötöttségek nélkül használhatod. Egy sztereo bluetooth fejhallgatóval átadhatod magad kedvenc zenéid hangulatának, míg hívás esetén a headset fogadja azt, ezáltal sosem maradsz le egyetlen beszélgetésről sem. A legmodernebb sztereo bluetooth headsetek speciális zajszűrő technológiával rendelkeznek, ezzel biztosítva a beszélgetések teljességét. A készülékhez elérhető kínálatban természetesen megtalálhatóak a nagyobb méretű fejhallgatók és a diszkrétebb megjelenésű fülhallgatók is, akárcsak a kifejezetten sportoláshoz, futáshoz kialakított sztereo bluetooth headsetek.

https://www.mobilasz.hu/sztereo-bluetooth-headset/lista

 

Fontos, hogy kialakítás alapján, milyen típust tartunk kényelmesnek

A hallójáratba illeszthető (In-Ear) fülhallgató

A hallójárat bejáratához illeszkedő (Earbuds) fülhallgató
A fülre illeszkedő (On-Ear) fejhallgató
A fület teljesen befedő (Over-Ear) fejhallgató

Általános szabályként elmondható, hogy a vezeték nélküli fülhallgatók kényelmesek, jobbak a sportoláshoz, sőt remekül lehet velük telefonálni. Ideális azoknak, akik zenehallgatás közben mozognak, mivel általában verejtékálló anyagból készülnek és a legnagyobb mozgékonyság mellett szilárd rögzítést biztosítanak. Készülnek fej mögötti, hallójáratba illeszthető és felcsatolható kivitelűek.


| | Tippek
Weboldalunk sütiket használ. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához.

Pénzügyi partnereink

Regisztráltasd a mobilod! Értesülj újdonságainkról személyre szabottan!

Szeretnél értesülni újdonságainkról személyre szabottan?

Add meg készüléked típusát! Kizárólag a Te mobilodhoz küldünk ajánlatokat újdonságokról és akciókról.

Gyártó megadása: